ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 2021-2022

 Οι μουσικές αφηγήσεις παραμυθιών είναι μύθοι και ιστορίες που παντρεύονται με ήχους, μουσικές και τραγούδια και φτιάχνουν μια μουσικοπαραμυθένια παράσταση.


Οι αφηγήσεις συνοδεύονται από μουσικές δραστηριότητες.

Κατόπιν ακολουθεί είτε εικαστικό εργαστήριο είτε  θεατρικό παιχνίδι.

 

Με αυτούς τους τρόπους τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες. Πρόκειται για μια διαδραστική σχέση λόγου, εικόνας, μουσικής και ήχων.

Ο παιδαγωγικός στόχος της πρότασης είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από την διαδικασία της παρακολούθησης μιας αφήγησης και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την επαφή τους αυτή, έχοντας την ευκαιρία να οικειοποιηθούν αυτά που άκουσαν και είδαν μέσα από μια συλλογική αλλά και προσωπική δημιουργία.

Τα θέματα προέρχονται από μακροχρόνια έρευνα των συντελεστών και προσπαθούν να αγγίξουν ένα ευρύ φάσμα από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

και στο facebook : ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ! (ομάδα)

 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

 

 

  •   Περί ορέξεως... (θέμα για τη διατροφή)

Μύθοι και ιστορίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που έχουν να κάνουν με φαγητά νόστιμα και θρεπτικά, διατροφικές συνήθειες και μεγάλες φαγωμάρες!!! "Λύκος ο δοκιμαστής" και " Ο Μπαρμπα-Λαδής"-μια ιστορία δικιά μας για το ελαιόλαδο-και πολλά τραγούδια με τα παιδιά να κρατάν το ρυθμό και να δοκιμάζουν περίεργα όργανα.


Εικαστικά: Γινόμαστε μάγειρες και φουρνάρηδες, φτιάχνουμε χρωματιστά ψωμιά και ένα δράκο και τα στολίζουμε όλα με φυσικά υλικά από την κουζίνα! Εναλλακτικά κάνουμε φιγούρες με πρώτη ύλη φρούτα και λαχανικά.   

 

 

ΑΦΗΓΗΣΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΜΨΥΧΩΣΗ: Άλκης Πασχαλίδης

Διάρκεια: 1 ώρα κ 30 λεπτά

DSC 0940

 

 

 ergastirio peri orekseosperi orekseos 9

 psomiou102a

 psomiou136b

 

 

 

 

 

  • Χριστουγεννιάτικο Θέμα: Χριστούγεννα με καλικάντζαρους

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και λαϊκά παραμύθια με καλικαντζάρους, παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια. Το παραμύθι της Κυρά καλής και Κυρά κακής,  «Τα παθήματα των καλικατζάρων» και «Ο Μυλωνάς και οι καλικάντζαροι», λαϊκά παραμύθια.

 
Θεατρικό παιχνίδι: οι μήνες του χρόνου περνούν  και φεύγουν και μαζί τους έρχονται όλα όσα γίνονται σε καθένα από αυτούς. Ένα παιχνίδι βασισμένο στο παραμύθι της Κυρά καλής και Κυρά κακής.


 

Αφήγηση-Εμψύχωση: Ειρήνη Μοσχάκη

Μουσική-Εμψύχωση: Άλκης Πασχαλίδης

Διάρκεια: 1,5 ώρα

 21

 

  • Ζώα του Βουνού και του Δάσους

Ιστορίες του Γ. Σφήκα για ζώα που ζουν  στο βουνό και τη θάλασσα, αποφεύγοντας τους ανθρώπους που τα κυνηγούν. Ζώα που είναι πολύ χρήσιμα και έχουν επιδείξει μεγαλύτερη «ανθρωπιά» από εμάς. Ο λύκος και η αρκούδα όπως δεν τα φανταζόμαστε, έρχονται για να τα καταλάβουμε.

Θεατρικό παιχνίδι : Θεατρικό παιχνίδι με βάση την ιστορία με το λύκο και το μικρό παιδί που χάθηκε. Διάφορα ζώα του δάσους το αναζητούν παντού.
Εναλλακτικά τ
α παιδιά κατασκευάζουν μια μάσκα λύκου με ποικιλία υλικών και χρωμάτων. Μια μάσκα που μπορούν να τη φορέσουν και να μετατραπούν σε αυτό το ... παρεξηγημένο ζώο!

 

ΑΦΗΓΗΣΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΜΨΥΧΩΣΗ: Άλκης Πασχαλίδης

Διάρκεια: 1 ώρα κ 30 λεπτά

 img 03441

 

 

 

 

 

 

  • Ιστορίες από τη Θάλασσα

 Αφήγηση: Δύο ιστορίες με φόντο τη θάλασσα, το μυστήρια πλάσματά της και τις μουσικές που μας ταξιδεύουν σε νησιά της χώρας μας. (Ο Νικόλας και τα Δελφίνια, ο Ψαράς και η Γοργόνα)

Θεατρικό Παιχνίδι : Δραματοποίηση της ιστορίας με το δελφίνι. Ένα ταξίδι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και στο βυθό της με τον άνεμο να φυσομανάει. Με ένα τεράστιο πανί γινόμαστε όλοι δελφίνια και γοργόνες, ψαράδες και ναυαγοί.

  

ΑΦΗΓΗΣΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΜΨΥΧΩΣΗ: Άλκης Πασχαλίδης

Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

 Ζώα του βουνού και 1

 

 

 

ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

βίντεο-δείγμα

 

https://youtu.be/bls3ZwH7gsw

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Στη σύντομή και χαρούμενη ζωή μας ανοίξαμε διάπλατα τα φτερά μας και ταξιδέψαμε σε πολλές παιδικές φωλιές. Έχουμε τραγουδήσει και αφηγηθεί τις ιστορίες μας σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού Ρεθύμνου, μα και των Χανιών, του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου, καθώς και σε γειτονιές, σε πλατείες και χωριά (Κυριάνα, Αρμένοι, Κούφη, Επισκοπή, Αργυρούπολη, Μαργαρίτες, Πλακιά, Αποστόλους, Εσταυρωμένο, Ρουσοσπίτι, Άδελε, Ροδάκινο, Ζωνιανά  κ.α.).


Έχουμε πάρει μέρος στο 23ο και στο 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στην 1η γιορτή παραμυθιών στο Αμάρι, στα 3 Θεματικά Φεστιβάλ Παιδικής Δημιουργικότητας των Συλλόγων Κούφης και Αργυρούπολης, 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου, στο Ηράκλειο στην εκδήλωση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης στη Βασιλική του Αγ.Μάρκου. Το καλοκαίρι του 2012 περάσαμε τα σύνορα της Κρήτης, μιας και ήμασταν προσκεκλημένοι από τη δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας για δύο εμφανίσεις. Το καλοκαίρι του 2012 ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τη δημόσια βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου με τα «Ταξίδια Πολιτισμού στη Βιβλιοθήκη». Το καλοκαίρι του 2013 παρουσιάσαμε τα παραμύθια μας στο 4ο και 7ο Φεστιβάλ του Μουσικού Λαβυρίνθου στο Χουδέτσι Ηρακλείου.


Τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ  μπήκαν επίσης στη φιλόξενη αγκαλιά θεατρικών και εικαστικών χώρων (ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ το 2010-2011, ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΕΙΟ, Μουσικό Καφέ ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ και Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά, «Άπειρο», Α3 και πύλη Vitouri στο Ηράκλειο)
Το φθινόπωρο του 2011 τραγουδήσαμε ραδιοφωνικά διάφορα παραμύθια μας μέσα από την ΕΡΑ Χανιών και παρουσιάσαμε εκπομπές με θέματα καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά.


Επίσης κάναμε εισήγηση για τα παραμύθια και τη μουσική στην ημερίδα της Άβάθμιας Χανιών με θέμα «Από την ηχορρύπανση στην ακουστική οικολογία» και στη διημερίδα της Άβάθμιας και ΄Ββάθμιας Ρεθύμνου «Ο πολιτισμός στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση των τεχνών: παραδείγματα και μέθοδοι». Παρουσίαση και εισήγηση για τα παραμύθια και τη μουσική πραγματοποιήσαμε και στην ημερίδα του διδασκαλείου του παιδαγωγικού στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο με θέμα «Η Τέχνη Στην Τάξη».


Μουσικά Παραμύθια τη χρονιά 2012-2013 εμψυχώσαμε 2 επιμορφωτικά εργαστήρια-σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με την Άβάθμια Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Το πρώτο στο Ηράκλειο με θέμα τη διαθεματική προσέγγιση στον κύκλο της κλωστής και το δεύτερο στο Ρέθυμνο με θέμα τον προφορικό λόγο. Επίσης, το 2014 συντονίσαμε βιωματικό εργαστήριο για τον προφορικό λόγο στα Χανιά, ενώ το 2015 ένα βιωματικό εργαστήριο για τους νηπιαγωγούς του Ηρακλείου με θέμα τη μουσική στο νηπιαγωγείο μέσω του Συλλόγου Εκπαιδευτικών "Θεοτοκόπουλος". Το χειμώνα του 2016 με τον ίδιο σύλλογο εμψυχώσαμε ενα ακόμη βιωματικό εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς με θέμα τα Χριστούγεννα και τη μουσική.


Το Νοέμβρη του 2012 παρουσιάσαμε τις ιστορίες από τον «Κύκλο της Κλωστής» στην Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα σε 10 σχολεία των Αθηνών με μεγάλη επιτυχία.


Το 2017 τα Μουσικά Παραμύθια κλείνουν έναν σημαντικό κύκλο 7 χρόνων, στον οποίο οι ιστορίες και οι μύθοι ζωντάνευαν μέσα από το λόγο και την παρούσια της Μαρίας Τσουκνάκης. Από το 2017 και μετά η σκυτάλη της αφήγησης περνάει στην Ειρήνη Μοσχάκη αλλά και στον Άλκη Πασχαλίδη που με το δικό τους τρόπο δίνουν πνοή σε διηγήσεις και λόγια που μας παίρνουν μαζί τους για να μας ταξιδέψουν.

Τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ είναι μια δράση του Συλλόγου καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ART-ι, ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος (α.α. Πρ. Ρεθύμνου 865) που έχει ως κύριους στόχους την προαγωγή και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και την προώθηση, ανάπτυξη, καλλιέργεια και προβολή του καλλιτεχνικού πνεύματος και των πολιτιστικών αξιών σε όλες τις μορφές της Τέχνης.

ΔΡΟΜΟ ΠΑΙΡΝΩ, ΔΡΟΜΟ ΑΦΗΝΩ

(Παραμύθια για μεγάλους στο Πολυτεχνείο, Νοέμβριος 2013, Χανιά)

 

ΠΡΩΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

(1η Γιορτή παραμυθιών στον Πύργο και τον Χάρακα του Δήμου Αρχάνων-Αστερουσίων, Δεκέμβριος 2013 με τον "Κύκλο της κλωστής")

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

6233 4898084610758 1752936682 n

 


Τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ συνεργάστηκαν τον Απρίλιο του 2012 (Ημέρα παιδικής λογοτεχνίας) με τη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου σε μια εκδήλωση που έγινε στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου και περιλάμβανε θεατρικό παιχνίδι και εικαστικά καθώς και μαριονέτες από την ομάδα ΦΙΡΔΙΝ ΜΥΓΔΗΝ.
Επίσης τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στο πρόγραμμα "Διαδρομές με πυξίδα την Βιβλιοθήκη " στη Δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας με δύο προγράμματα : Τον κύκλο του ψωμιού και Τον κύκλο της κλωστής με μουσικές αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι και εικαστικό εργαστήριο.
Για τον Αύγουστο του 2012 σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου διοργάνωσε το πρόγραμμα : "Ταξίδια πολιτισμού στη βιβλιοθήκη"
Στις 2 Νοέμβρη παρουσιάσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο Κύκλος της Κλωστής" στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Αθηνών στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Συν+δεσμοί Πολιτισμού και τέχνης" και τον 1ο Κύκλο "Παραμύθια και λαογραφία". Ο χώρος είχε κατακλειστεί από παιδιά ηλικίας από 3 μέχρι 13 χρονών αλλά και ενήλικες (συνολικά πάνω από 150 άτομα) και η αποδοχή μικρών και μεγάλων πολύ θερμή και ενθουσιώδης.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

και στο facebook (ομάδες) :  κατ-ART-ι & ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!